ASPA – pepiniera de maidanezi a Bucurestiului

26.02.2015 22:13

                  Pentru fiecare caine omorat, Oprescu fura 200 de euro!

       Scopul ASPA nu este sa rezolve problema cainilor fara stapan din Capitala! Nici nu o va putea face, atata vreme cat rata inmultirii cainilor adapostiti pe proprietati private si a abandonului puilor este constanta. Singurele solutii eficiente si reale sunt campaniile de sterilizare in masa, de promovare a adoptiilor si de pedepsire a abandonului. 

De ce nu are interes Oprescu sa rezolve in mod eficient aceasta problema? Pentru ca fura 200 de euro pentru fiecare caine ucis (dupa cum rezulta chiar din contractele-cadru de servicii publicate pe siteul ASPA), iar atata vreme cat vor exista caini in Bucuresti, firmele lui de casa vor incasa milioane de euro anual de la bugetul PMB!

Mai jos sunt argumentele fundamentate stiintific care dovedesc ca singura solutie eficienta pe termen mediu si lung la problema cainilor fara stapan este sterilizarea:
‘’Cercetările conduse de Organizația Mondială a Sănătății în perioada 1981-1988 în cadrul programului A.G.F.U.N.D. / OMS de luptă împotriva rabiei umane și canine din țările în curs de dezvoltare au relevat faptul că programele de eliminare a câinilor (care prevăd prinderea și eutanasierea câinilor comunitari) sunt atât ineficiente, cât și costisitoare. Nimic nu dovedește că eliminarea câinilor ar fi avut vreodată un impact semnificativ asupra densității populației canine sau asupra propagării rabiei.
În spiritul viziunilor științific fundamentate, exprimate pe plan internațional și național, programele de “prindere și eliminare” a câinilor fără stăpân sunt considerate ineficiente pe termen mediu și lung deoarece nu atacă originea problemei, care este ritmul ridicat al reproducerii. În concepția promovată, ”CONTROLUL populației canine se bazează prioritar pe: STERILIZĂRI, VACCINĂRI, (implicând înregistrări și marcaj), plus EDUCAȚIE și SUPRAVEGHERE”.
Organizatia Mondiala a Sanatatii

“Controlul reproductiei la caini previne nasterea de pui nedoriti si poate ajuta la echilibrul intre cererea de caini si marimea populatiei. Este recomandabil ca eforturile sa se concentreze pe controlul reproductiei cainilor, sau a grupurilor din cadrul populatiei canine, identificati a fi cei mai productivi si a reprezenta cea mai probabila sursa de caini nedoriti si caini fara stapan, pentru a se asigura cea mai eficienta utilizare a resurselor. Metodele de control al reproductiei necesita aportul direct al medicilor veterinari. Poate fi nevoie de implicarea atat a sectoarelor veterinare publice, cat si private, pentru a se indeplini cererea de servicii. Subventionarea programelor de sterilizare, de catre guvern sau de alte organizatii, poate fi considerata ca un factor benefic ce incurajeaza aceste actiuni.”
Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor

”Exista interese majore pentru a avea in permanenta caini pe strazile Romaniei. Cainele comunitar, pentru a carui existenta in strada autoritatea statala nu plateste nimic, poate aduce prin perpetuarea lui substantiale profituri financiare. Maidanezul din Romania a dezvoltat o intreaga industrie. Singurul program care a dat rezultate oriunde in lume si care, datorita eficientei si modului civilizat de derulare, “imbraca” forma legislativa in multe state, este STERILIZAREA, Identificarea, Inregistrarea si RETURNAREA animalelor cu si fara stapan – program recomandat si sustinut de ONG-urile locale si internationale precum si de O.M.S. Geneva, implicand COSTURI incomparabil mai SCAZUTE fata de programele de eutanasie sau intretinere in adaposturi.Daca alegeti eutanasia inseamna ca alegeti mentinerea in strada a aceleasi situatii si cheltuirea banilor publici pentru deservirea unor grupuri de interese.”
Dr. Carmen Arsene, presedinte F.N.P.A.

 

Situatia legala impune evitarea eutanasierii animalelor sanatoase si sustinerea demersului de “prindere, sterilizare,eliberare”, dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru prevenirea controlului rabiei, care nu este doar demersul acceptat la nivel european, in urma principiului proprietatii responsabile, ci , din punct de vedere stiintific, este principiul de baza pentru strategiile de solutionare durabile impotriva suprapopularii canine in Europa.
In final, din punct de vedere economic, sumele de zeci de milioane de euro pentru sectorul public si privat au fost cheltuite in zadar pentru sterilizarea cainilor care pot fi ucisi pe baza acestei legi. Pe baza experientelor din trecut este bine cunoscut faptul ca fiecare model de operatiuni care implica animalele comunitare duce la suferinta din adaposturi si frauda, acesta fiind un aspect real.
Daciana Sarbu, eurodeputat